Danie Mięsne Dla Dwojga.
Należy przygotować:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 4 łyżki rozdrobnionego szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- 2 plastry sera żółtego(ok 1cm grubości),
- 20dag pieczarek,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 szklankę zimnego mleka,
- mąkę - do obtoczenia filetów,
- olej - do smażenia,
- sznurek - do zawiązania mięsa.
I co dalej..?
Filety myjemy, okrawamy z tłuszczyków i błonek, kroimy na pół.
Każdą z części fileta nacinamy wzdłuż nożem, tworząc tzw. kieszonki.
Filety wkładamy do głębszego naczynia i zalewamy mlekiem.
Mięso się moczy, a my roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła i podsmażamy na nim szpinak, doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Pieczarki obieramy, tniemy na plasterki. Przekładamy je na patelnię, dodajemy soli i pieprzu wg uznania i smażymy, aż cała woda odparuje.
Mięso wyjmujemy z mleka, osuszamy je lekko, przyprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane filety nadziewamy kolejno szpinakiem, serem i pieczarkami.
Obwiązujemy je sznurkiem.
Rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso na patelnię na mocnym ogniu po kilka minut z każdej strony - aż się ładnie zarumienią. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Dusimy tak mięso około 20min, obracając kilka razy, żeby się równomiernie upiekło. Następnie zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy ogień i dopiekamy tak z obu stron po około 2 min każda.
Usuwamy sznurki.
Podajemy z ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Należy przygotować:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 4 łyżki rozdrobnionego szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- 2 plastry sera żółtego(ok 1cm grubości),
- 20dag pieczarek,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 szklankę zimnego mleka,
- mąkę - do obtoczenia filetów,
- olej - do smażenia,
- sznurek - do zawiązania mięsa.
I co dalej..?
Filety myjemy, okrawamy z tłuszczyków i błonek, kroimy na pół.
Każdą z części fileta nacinamy wzdłuż nożem, tworząc tzw. kieszonki.
Filety wkładamy do głębszego naczynia i zalewamy mlekiem.
Mięso się moczy, a my roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła i podsmażamy na nim szpinak, doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Pieczarki obieramy, tniemy na plasterki. Przekładamy je na patelnię, dodajemy soli i pieprzu wg uznania i smażymy, aż cała woda odparuje.
Mięso wyjmujemy z mleka, osuszamy je lekko, przyprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane filety nadziewamy kolejno szpinakiem, serem i pieczarkami.
Obwiązujemy je sznurkiem.
Rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso na patelnię na mocnym ogniu po kilka minut z każdej strony - aż się ładnie zarumienią. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Dusimy tak mięso około 20min, obracając kilka razy, żeby się równomiernie upiekło. Następnie zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy ogień i dopiekamy tak z obu stron po około 2 min każda.
Usuwamy sznurki.
Podajemy z ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz