Barszcz Postny z Grzybami
Należy przygotować:
- grzyby suszone (w dowolnej ilości),
- 2 średnie marchewki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 małe cebulki,
- kawałek selera,
- kwas z kapusty kiszonej,
- kwas z kapusty kiszonej,
- żurek staropolski,
- pieprz i sól do smaku.
- pieprz i sól do smaku.
I co dalej...?
Grzyby zalewamy na dzień przed gotowaniem - zimną wodą.
Następnego dnia grzyby gotujemy w tej samej wodzie, aż zmiękną. Wtedy dolewamy ok 2 szklanki wody, wkładamy włoszczyznę i gotujemy dalej. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Do wywaru dolewamy kwas z kapusty kiszonej i żurek - ilość dowolna, w zależności, jak bardzo ma być kwaśny barszcz - trzeba więc próbować i dostosować do swojego smaku.
Zagotowujemy przez chwilę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz