Ryba po grecku
Należy przygotować:
- 1,5 kg filetów z ryby,
- 5 dużych cebul,
- 5 dużych marchewek,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- białą część pora,
- sok z 1 cytryny,
- słoiczek przecieru pomidorowego,
- pieprz biały,
- sól,
- ziele angielskie,
- mąkę do obtoczenia,
- olej do smażenia.
I co dalej...?
Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i solimy. Smażymy je na oleju, obtoczone w mące.
Przekładamy je do garnka.
Na patelni szklimy pokrojoną grubo cebulę, dodajemy pozostałe warzywa starte na grubym tarle(pora kroimy w pół-krążki).
Dolewamy trochę wody i dusimy warzywa do miękkości.
Dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe warzywa przekładamy w garnku warstwami: warzywa - ryby - warzywa - ryby i na koniec podlewamy lekko wodą i dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz