Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym
Należy przygotować:
- 0,5 kg dwukrotnie zmielonego mięsa z piersi indyka,
- 1 dużą cebulę,
- 1 jajko,
- 2 kopiate łyżki bułki tartej,
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 5 łyżek przecieru pomidorowego,
- 0,3 litra bulionu,
- sól i pieprz do smaku.
I co dalej...?
Mięso włożyć do naczynia, dodać cebulę(wcześniej pokrojoną i zeszkloną na odrobinie oleju), jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, słodką paprykę i pieprz.
Wymieszać dokładnie.
Ulepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie, aż będą przyrumienione.
Zagotować bulion, włożyć do niego usmażone kulki. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. W razie potrzeby można zwiększyć ilość sosu, tak, aby nakrył w garnku nasze klopsy. Pod koniec gotowania przyprawić sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Należy przygotować:
- 0,5 kg dwukrotnie zmielonego mięsa z piersi indyka,
- 1 dużą cebulę,
- 1 jajko,
- 2 kopiate łyżki bułki tartej,
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 5 łyżek przecieru pomidorowego,
- 0,3 litra bulionu,
- sól i pieprz do smaku.
I co dalej...?
Mięso włożyć do naczynia, dodać cebulę(wcześniej pokrojoną i zeszkloną na odrobinie oleju), jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, słodką paprykę i pieprz.
Wymieszać dokładnie.
Ulepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie, aż będą przyrumienione.
Zagotować bulion, włożyć do niego usmażone kulki. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. W razie potrzeby można zwiększyć ilość sosu, tak, aby nakrył w garnku nasze klopsy. Pod koniec gotowania przyprawić sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz