sobota, 25 maja 2013

Barszcz Na Wyjątkowe Okazje

Barszcz Wigilijny


Należy przygotować:

- 1,5 kg buraków,
- 1,5 kg cebuli,
- główkę czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- ocet do smaku(ok. 3-4 łyżki),
- sól i pieprz do smaku,
- 1,5 litra bulionu warzywnego.

I co dalej...?

Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry(ok. 1-2cm) i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy do nich pokrojone cebule, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 24h. 
Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy! Odstawiamy na kolejne 24h. 
Następnego dnia przelewamy wszystko przez sito i doprawiamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz